Psoriasis, eczeem en rosacea

Psoriasis, eczeem en rosacea

Psoriasis

Psoriasis vulgaris is een chronische dermatose gekenmerkt door scherp begrensde plekken, waarbij schilvering, verdikking van de huid en roodheid op de voor grond staan. De plekken kunne jeuken. Het meest in het oog springende is de huidschilfering.

De plekken komen vooral veel voor op de elle bogen, knieën, rug boven de billen. Ook nagels doen vaak mee.

De huidafwijking wordt veroorzaakt door een versnelde groei met onvolledige uitrijping van de opperhuid. Deze versnelde groei gaat gepaard met ontsteking van de huid.

Psoriasis kan worden ingedeeld  in een aantal hoofdvormen.

Guttateuze psoriasis, Chronishe plaque psoriasis, Pustuleuze psoriasis, Erythrodermatische psoriasis, Psoratrische artritis, Inverse psoriasis.

Resultaat na 1 behandeling (Resultaten zijn per persoon verschillend)

Eczeem

Eczeem is een veel voorkomende huidziekte. Er zijn vele soorten eczeem. Eén enkele plaats van de huid kan aangedaan zijn, bijvoorbeeld alleen hand of gelaat. Anderzijds kan ook de hele huid eczeem tonen. Producten waar mensen mee in contact komen kan een oorzaak van eczeem zijn , maar ook erfelijkheid kan een bepaalde factor zijn. Bij eczeem is er sprake van een ontsteking van de huid. De verschijnselen kunnen zijn, roodheid,  zwelling, warm aanvoelen, vochtblaasjes, vochtafscheiding, schilfers, krabeffecten en kloofjes.

Eczeem door inwerking agressieve stoffen.

Bij dit soort eczeem overheerst de invloed van buiten af.Het ontstaat door te veel contact met irriterende stoffen zoals bv afwasmiddel, zeep, sappen van groente en/of fruit, vlees, vis.

 

Allergisch contact eczeem

Hier is sprake van een allergie voor een stof waarmee de cliënt regelmatig mee in aanraking komt. Een bekend voorbeeld is nikkel.

 

Atopisch eczeem / atopische dermatitis

Dit is een erfelijke vorm van eczeem. Het eczeem komt vaak samen met allergische ziekte verschijnselen zoals hooikoorts en astma.

Meestal is het eczeem gelokaliseerd in elle bogen en knieën, de nek, hals en coeur (borst), het gelaat en polsen. Bij uitzondering tepels. Het eczeem ontstaat meestal in de eerste 6 levensmaanden, maar kan op elke leeftijd beginnen.

 

Seborrhoïsch eczeem

Er zijn 2 varianten van dit eczeem. Baby’s tot 3 maanden: het begint meestal met vettig schilferende rode plekken op de schedelhuid “berg”genoemd.

Bij volwassenen is er sprake van rood-gelige, schilferende huidaandoening gelokaliseerd op seborroïsche plaatsen (plaatsen met talrijke actieve talgklieren) zoals behaarde hoofdhuid, in het gelaat vooral wenkbrauwen en de plooien naast de neus, presternaal en tussen de schouderbladen.

 

Craquele-eczeem

Deze vorm van eczeem zie je vaak bij jongeren op de romp en benen. De oorzaak hiervan is overmatig, lang en heet douchen met doucheschuim.

 

Rosacea

Rosacea kenmerkt zich door felrode verkleuringen van met name de wangen en neus. Het komt op een latere leeftijd voor , meestal tussen de 30 en 50 jaar en dan met name bij vrouwen. De oorzaak van deze aandoening is nog steeds onbekend. Er is sprake van een verwijding van de vaatjes ter plaatste van de talgklier. Grote aantallen van de huidmijt (Demodex) kunnen op de huid worden waargenomen.

Er worden een aantal stadia van deze aandoening onderscheiden.

Stadium 1: Erytheem en couperose, met name op de wangen aanwezig.

Stadium 2 : Rosacea bestaat uit papels en pustels. Geleidelijk onstaan groepen papels met name op de neuas, wangen, kin en voorhoofd

Stadium 3: De rosacea bestaat uit noduli en plaques. De onstekingen breiden zich uit en de leasies worden groter.

Plan van aanpak

We gaan eerst een analyse uitvoeren om te kijken met welke huidklacht we te maken hebben, eczeem, psoriasis of rosacea.

Als  we dat gedaan hebben gaan we samen een behandelplan maken.

Ongeveer 90% van de cliënten heeft al resultaat binnen de 14 dagen, in enkele gevallen duurt het iets langer. Ligt aan de huidklacht en wat de oorzaak is.

Let wel! Dit is enkel symptoom bestrijding en zal de oorzaak van uw huidprobleem niet wegnemen.