Informatie over de risico’s van pmu
Het aanbrengen van PMU brengt risico’s met zich mee. Zorg daarom dat je goed bent uitgerust en genoeg hebt gegeten. Stel de artiest op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen/beschadiging, huid die recent blootgesteld is aan plastische chirurgie of radiotherapie, allergieën, epilepsie, overgevoeligheidsreacties, zwangerschap of wanneer je borstvoeding geeft, dit alles kan namelijk de genezing negatief beïnvloeden en meer risico geven op complicaties. Huid die onlangs getatoeëerd of gelaserd is, maar nog niet genezen is kan ook het risico op complicaties vergroten.
Controleer bij de GGD op de site dat de studio waar je PMU wilt laten zetten, een geldige vergunning heeft. Deze vergunning geeft aan dat de studio werkt volgens de meest recente hygiëne norm.
Laat nooit een tatoeage of PMU aanbrengen wanneer je onder invloed bent van alcohol of drugs, ook laat je geen tatoeage of PMU aanbrengen op moedervlekken of op plekken waar littekenweefsel zit als gevolg van verwijderde huidkanker.
Tevens dien je ook geen tatoeage of PMU aan te laten brengen (of enkel onder goedkeuring van een arts) als je een van de volgende aandoeningen hebt:
- hemofilie of andere bloedstollingsziektes
- epilepsie of hart en vaataandoeningen
- bepaalde allergieën voor metalen, conserveringsmiddelen of andere stoffen gebruikt bij tatoeëren
- diabetes
- auto immuunstoornis
- immuun gecompromitteerde ziektes
- sarcoïdose
Let erop dat de tatoeëerder/PMU artiest tijdens het tatoeëren:
- de huid schoonmaakt en desinfecteert.
- als de huid geschoren dient te worden gebruik maakt van een nieuw wegwerpscheermesje.
- de naalden en inkt steriel zijn verpakt en enkel voor jou worden gebruikt.
- tijdens het proces schone tissues worden gebruikt om de huid schoon te maken.
- de tatoeëerder/PMU artiest tijdens het zetten van de tatoeage/PMU handschoenen draagt en deze vervangt bij het aanraken van iets anders dan zijn machine, tissues, steriele materialen of jouw huid.
Let erop dat de tatoeëerder/PMU artiest na het tatoeëren:
- de tatoeage/PMU schoonmaakt met een milde zeep of goedgekeurd huiddesinfectiemiddel met RVG -nummer.
- de tatoeage/PMU droogdept met schone tissues of een schoon gaasje.
- dje hierover mondelinge uitleg geeft en nadien ook een schriftelijke nazorginstructie meegeeft voor de gebruikte methode. Tatoeages in het gezicht en PMU hoeven niet te worden voorzien van bovengenoemde folies, gaasjes of sprays.
- de tatoeage indien nodig insmeert met een aftercare zalf (in het geval van huishoudfolie)
Uitleg over tekenen van normale genezing en tekenen van infectie of allergieën:
- je kunt merken dat er (veel) wondvocht of overtollige inkt van de tatoeage/PMU komt, dit is normaal.
- je kunt roodheid zien op en rondom het gebied waar de tatoeage of PMU staat, dit is normaal.
- je kunt milde zwelling waarnemen op en rondom het gebied, dit is normaal.
- als de tatoeage/PMU wondvocht blijft lekken na een langere periode, of er komt gelige pusachtige vloeistof uit, dan kan dit een teken van infectie zijn.
- als de tatoeage/PMU een nare geur ontwikkeld kan dit een teken van infectie zijn.
- als je merkt dat er een toename is in pijnlijke roodheid, een toenemend kloppend of brandend gevoel, moeilijkheid tot bewegen van het getatoeëerde lichaamsdeel of uitlopende rode lijnen over de huid kan dit een teken van infectie zijn.
Indien je een mogelijke infectie hebt dien je altijd direct contact op te nemen met een arts. Breng tevens altijd je tatoeëerder/PMU artiest hiervan op de hoogte. Personen met bepaalde aandoeningen dienen extra voorzichtig te zijn, gezien zij een hogere kans hebben op een wondinfectie.
Indien je een allergische reactie hebt dien je gelijk te stoppen met het gebruik van alle producten voor de tatoeage/PMU en contact op te nemen met een arts. Tevens dien je ook in geval van allergische reacties je tatoeëerder/PMU artiest op de hoogte te brengen hiervan. Deze is namelijk geadviseerd dit te documenteren.